Εκδήλωση για την κοπή πίτας 2022 

Με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας & Αυλίδος κ.κ. Γεωργίου, του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας κ. Λάμπρου Κούτσικου, του προέδρου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων κ. Λουκά Γκώνια, του Δ/ντή του Δημ. Σχ. Κυριακίου κ. Μιχάλη Γιαννιού και του π. Βενιαμίν Αλατρά, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18/2/2022  η ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Γυμνασίου - Λ.Τ. Κυριακίου για το έτος 2022, με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων υγειονομικής προστασίας.  

     ΚΑΛΗ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!   ΜΕ ΥΓΕΙΑ & ΕΙΡΗΝΗ!      

.jpg

β

 .jpg

 στ

 δ

ε

Τράπεζα θεμάτων

H Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΔΔ) περιλαμβάνει θέματα για τις προαγωγικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2014-15 της Α΄ και Βʼ Τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ΕΠΑΛ, Ημερήσιων και Εσπερινών, της Α΄ και Βʼ Τάξης των Καλλιτεχνικών, Μουσικών και Εκκλησιαστικών Λυκείων, καθώς και της Βʼ και Γʼ Τάξης των Εσπερινών ΓΕΛ. Από αυτά θα κληρώνεται το 50% των θεμάτων στα εξεταζόμενα μαθήματα, όπως αυτά προσδιορίζονται στο Ν. 4186/2013 και στο Ν. 4264/2014.
 
Οι ειδικοί τύποι Γενικών Λυκείων (Καλλιτεχνικά, Εκκλησιαστικά και Μουσικά), εφόσον δεν υπάρχει ειδική διάταξη καθορισμού της εξεταστέας ύλης των μαθημάτων που εξετάζονται με την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, για τα περισσότερα μαθήματα αντλούν θέματα από την τράπεζα θεμάτων του ΓΕΛ ή του ΕΠΑΛ. Για τις αντιστοιχίες όσον αφορά στις τάξεις αυτές, δείτε τον πίνακα στο επισυναπτόμενο αρχείο.
 
Η ΤΘΔΔ για τα μαθήματα της Β? Τάξης Λυκείου και της Γ? Τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου θα συμπληρώνεται με νέα θέματα μέχρι να καλυφθεί πλήρως η διδακτέα / εξεταστέα ύλη. Θα εμπλουτίζεται επίσης με νέα θέματα που αποστέλλονται από την εκπαιδευτική κοινότητα και αξιολογούνται από τις αρμόδιες Επιστημονικές Επιτροπές και η ΤΘΔΔ για τα μαθήματα της Α? Τάξης Λυκείου και της Β? Τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου.

Εκθεση Αξιολόγησης Σχολικής μονάδας-Σχέδιο δράσης

ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΕΕ

Το Παρατηρητήριο της ΑΕΕ αποτελεί μια σταθερή δομή ενίσχυσης και υποστήριξης του θεσμού της ΑΕΕ στο ελληνικό σχολείο. Βασικές του λειτουργίες είναι η ενημέρωση και πληροφόρηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε ζητήματα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, η υποστήριξη συζητήσεων και επικοινωνίας μεταξύ των Σχολικών Συμβούλων, των Διευθυντών των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών και η παρακολούθηση των δράσεων και των αποτελεσμάτων των σχολείων μέσω ενός δικτύου πληροφόρησης στο οποίο έχουν πρόσβαση τα αρμόδια στελέχη και οι εκπαιδευτικές αρχές. Ειδικότερα, το Παρατηρητήριο λειτουργεί:

Α. Ως ιστοχώρος ενημέρωσης και πληροφόρησης της εκπαιδευτικής κοινότητας με σκοπό:

  • τη συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων σε ζητήματα αξιολόγησης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και την επεξεργασία σχετικών στοιχείων και μελετών.
  • την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των σχολικών μονάδων όλης της χώρας μέσω των ανταλλαγών τεχνογνωσίας, εμπειρίας και ιδιαίτερα μέσω της διάχυσης καλών πρακτικών σε εξειδικευμένα ζητήματα αξιολόγησης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου.
  • την υποστήριξη της βιωσιμότητας και της καλής λειτουργίας του θεσμού της ΑΕΕ.

Β. Ως Φόρουμ  επικοινωνίας μεταξύ των Σχολικών Συμβούλων, των Διευθυντών των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών στα θέματα της ΑΕΕ. Ειδικότερα παρέχει τη δυνατότητα:

  • στους σχολικούς συμβούλους να ανταλλάσσουν προτάσεις και εμπειρίες σχετικές με τον συντονισμό των διαδικασιών αυτοαξιολόγησης στις σχολικές μονάδες, την επιστημονική υποστήριξη των εκπαιδευτικών για την ανάπτυξη δράσεων και την βελτίωση του εκπαιδευτικού τους έργου, την ανάληψη πρωτοβουλιών για την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας κ.ά.
  • στους διευθυντές των σχολικών μονάδων να ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες& σχετικές με την εφαρμογή της ΑΕΕ στο σχολείο τους, να συζητούν και ζητούν διευκρινίσεις για ζητήματα επιστημονικής και παιδαγωγικής υποστήριξης, καθώς και για ζητήματα διοίκησης του σχολείου,ετήσιου προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου και όλων των δραστηριοτήτων της σχολικής μονάδας, για τρόπους διαχείρισης προβλημάτων κ.ά.
  • στους εκπαιδευτικούς να αναδεικνύουν ζητήματα που τους απασχολούν σχετικά με τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες της αυτοαξιολόγησης, τον προγραμματισμό του έργου τους στο σχολείο, τη συμμετοχή τους στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υλοποίηση σχεδίων δράσης, τις ανάγκες τους για ενδοσχολική επιμόρφωση, τη συνεργασία με συναδέλφους της ίδιας ειδικότητας, την ενίσχυση διεπιστημονικών συνεργασιών, κ.ά.

Γ. Ως Δίκτυο Πληροφόρησης σε εθνικό επίπεδο με σκοπό:

  • την επεξεργασία των δεδομένων των ετήσιων εκθέσεων αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και την πληροφόρηση των εκπαιδευτικών αρχών σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο.
  • την υποστήριξη του έργου των στελεχών της εκπαίδευσης (Σχολικών Συμβούλων, Διευθυντών Εκπαίδευσης, κα.) στην αξιοποίηση των στοιχείων των εκθέσεων των σχολικών μονάδων και την υποβολή προτάσεων προς το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
  • τη διαρκή ενημέρωση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. για τα αποτελέσματα των δράσεων των σχολικών μονάδων με σκοπό την υποστήριξη του εκπαιδευτικού σχεδιασμού και των πολιτικών σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο.

Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
(ή BULLYING )
ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΚΕΔΔΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Η διεπιστημονική ομάδα του ΚΕΔΔΥ Κορινθίας

Αντωνόπουλος Αγγελής, α. προϊστάμενος
Καραμπέτσου Μαρία, Ψυχολόγος
Ψύλλου Αγορίτσα, Ειδική Παιδαγωγός

 
Με τον όρο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς θυματοποίηση (bullying) γίνεται λόγος για μία μορφή σωματικής, λεκτικής ή κοινωνικής επιθετικότητας, η οποία αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή επιθετικής μορφής συμπεριφοράς στο χώρο του σχολείου. Πρόκειται για ένα πολυπρισματικό φαινόμενο, εφόσον οφείλεται σε πληθώρα παραγόντων, έχει πολλές συνέπειες κι εμπλέκει ένα μεγάλο αριθμό προσώπων. Εξαιτίας αυτού αποτελεί ένα πεδίο που συγκεντρώνει αυξανόμενο ενδιαφέρον.
 

Μία εννοιολογική προσέγγιση του όρου αναφέρει, ότι ένας μαθητής εκφοβίζεται ή θυματοποιείται, όταν «εκτίθεται επανειλημμένα και για αρκετό χρονικό διάστημα σε αρνητικές πράξεις άλλου ή άλλων μαθητών, που εκδηλώνονται ως μορφές βίαιης ή επιθετικής συμπεριφοράς» (Τσιάντης, 2008).

Ο όρος bullying περικλείει πράξεις παραβατικού χαρακτήρα, οι οποίες τελούνται από ανήλικους εναντίον ανηλίκων κι έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια των πράξεων αυτών ο πιο δυνατός ανήλικος ή ομάδα ανηλίκων επιτίθεται στο λιγότερο δυνατό ανήλικο ή ομάδα ανηλίκων.

Σκοπός του δυνατού ανήλικου είναι να εκφοβίσει, να βλάψει και να ταπεινώσει κάποιον (Σπυρόπουλος, 2008).

 
Στο φαινόμενο του bullying εμπλέκονται πολλά μέρη:

Το παιδί που δέχεται βία
Το παιδί ή ομάδα παιδιών που ασκεί βία
Τα παιδιά θεατές
Οι εκπαιδευτικοί
Οι γονείς

 
Σύμφωνα με τον Olweus (1993) η σχολική βία και ο σχολικός εκφοβισμός παρατηρούνται, όταν ένα παιδί «εκτίθεται, κατ? επανάληψη και σε διάρκεια χρόνου, σε αρνητικές πράξεις από ένα ή περισσότερα άτομα.» Ο όρος «αρνητική πράξη» αναφέρεται στην πράξη εκείνη με την οποία «ένα άτομο προκαλεί εσκεμμένη βλάβη ή συναισθηματική δυσκολία σε άλλο άτομο, μέσω σωματικής επαφής, λεκτικώς ή με άλλους τρόπους.»
 

Μια σημαντική παράμετρος η οποία τονίζεται και θεωρείται υπό παρατήρηση είναι η έννοια της επανάληψης. Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Δεν είναι ένας απλός τυχαίος καβγάς μεταξύ δυο παιδιών στη σχολική αυλή. Το αποτέλεσμα αυτής της πράξης είναι η δεύτερη σημαντική παράμετρος.

Οι πράξεις σχολικού εκφοβισμού έχουν αποτέλεσμα ή θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα σωματική βλάβη ή συναισθηματικές δυσκολίες (δυσκολίες συμπεριφοράς) πάνω στο παιδί. Η τελευταία παράμετρος έχει να κάνει με τις μορφές του σχολικού εκφοβισμού ο οποίος μπορεί να είναι σωματικός, λεκτικός ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή.

Γενικά το Bullying μπορεί να περιλαμβάνει :

Άσκηση φυσικής βίας, χτυπήματα, τσιμπήματα, δαγκωνιές, σπρωξίματα,

Εσκεμμένο ή συχνό αποκλεισμό μαθητών από κοινωνικές δραστηριότητες, κοινωνική απομόνωση ή αποκλεισμό

Σεξουαλική παρενόχληση

Χρησιμοποίηση υβριστικών ή περιπαικτικών εκφράσεων, πειράγματα, παρατσούκλια, κοροϊδία

Απειλές και εκβιασμό

Υβριστικές ή περιπαικτικές εκφράσεις για τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την ταυτότητα αναπηρίας, τη σεξουαλική ταυτότητα του θύματος

Γενικά το Bullying μπορεί να περιλαμβάνει :

Κλοπές ή και Ζημιές στα προσωπικά αντικείμενα του θύματος

Επιδιωκόμενη απομάκρυνση των φίλων

Διάδοση κακοηθών και ψευδών φημών

Ηλεκτρονικό bullying cyber bullying (Το cyberbullying περιγράφεται ως «η επαναλαμβανόμενη και εκ προθέσεων βλάβη που προκαλείται διαμέσου της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών» Το Cyberbulling εμφανίζεται συχνότερα σε ιστότοπους όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός εφήβων).

O Olweus (1995) τονίζει τη διαφορά του bullying με το «πείραγμα» στα πλαίσια του παιχνιδιού, εφόσον το «πείραγμα» συνήθως συμβαίνει μεταξύ φίλων και δεν περιλαμβάνει την πρόκληση σωματικού πόνου των άλλων.

Αντίθετα το bullying εμπλέκει άτομα που δεν έχουν φιλικές σχέσεις. Πρόκειται για μία συμπεριφορά, η οποία χαρακτηρίζεται από ανισορροπία δύναμης και μπορεί να αναφέρεται στα ατομικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά του δράστη και του θύματος.

 
Το «πείραγμα» μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εκφοβισμό αν συμβαίνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και το σημαντικότερο όταν το παιδί αισθανθεί ότι οι πράξεις των άλλων δεν διέπονται από αστείο και δεν γίνονται μέσα στα όρια του παιχνιδιού.

 
Το φαινόμενο του «τραμπουκισμού» στο σχολείο δεν έχει προσωρινή μόνο ψυχική επίπτωση στα παιδιά και συνήθως δεν ξεπερνιέται μετά από ένα διάστημα.

Αντίθετα, ο εκφοβισμός μπορεί συχνά να προκαλέσει μόνιμη ψυχική ζημιά σε ένα άνθρωπο και γι? αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να αντιμετωπιστεί στο μέτρο του δυνατού απ? όλους τους εμπλεκόμενους (πολιτεία, εκπαιδευτικούς, γονείς και τους ίδιους τους μαθητές).

Τα παιδιά που είναι θύματα σχολικού εκφοβισμού και καταπίεσης (bullying) στο σχολείο τους ή στις παρέες τους, αντιμετωπίζουν ως ενήλικες αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν μικρότερα ή μεγαλύτερα ψυχολογικά προβλήματα, όπως διαταραχές άγχους, κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα αμερικανών ψυχιάτρων.

 
Αποτελέσματα ερευνών που δημοσιεύτηκαν από τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο «JAMA Psychiatry», παρουσίασαν στοιχεία σε βάθος χρόνου, για πάνω από μια 20ετία, τα οποία αφορούσαν περίπου 1.400 παιδιά ηλικίας εννέα έως 16 ετών (Copeland, 2013). Από αυτά, περίπου ένα στα τέσσερα είχε πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού (αγόρια και κορίτσια σχεδόν στο ίδιο ποσοστό), ενώ ένα στα δέκα παραδέχτηκε ότι είχε ασκήσει λεκτική ή σωματική βία σε άλλο παιδί. Ορισμένα παιδιά είχαν κατά καιρούς παίξει διπλό ρόλο, τόσο του θύτη, όσο και του θύματος.

 
Τα παιδιά αυτά βρίσκονταν υπό παρακολούθηση και μετά την ενηλικίωσή τους για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού στη ψυχική υγεία των νέων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι επηρεάζει την μακροπρόθεσμη υγεία ενός προσώπου, προκαλώντας μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων αργότερα (Copeland, 2013).

«Ο εκφοβισμός αποτελεί δυνητικό πρόβλημα και για τα θύματα και για τους θύτες», δήλωσε ο ερευνητής. «Τείνουμε να θεωρούμε τον εκφοβισμό ως κάτι φυσιολογικό και όχι τρομερά σημαντικό μέρος της παιδικής ηλικίας, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες».

 
Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, είναι σημαντικό να ληφθούν σε πρώτη φάση μέτρα πρόληψης. Εφόσον, το φαινόμενο εντοπίζεται στο σχολικό περιβάλλον, καλό θα ήταν οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων να συζητούν με τους μαθητές τα δικαιώματά τους, τους κανόνες συμπεριφοράς και τη σπουδαιότητας της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των μαθητών.

 
Είναι απαραίτητο να αναζητούνται και να εντοπίζονται οι αιτίες εμφάνισης των βίαιων συμπεριφορών, οι οποίες προκαλούν περιθωριοποίηση και απομόνωση και να λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα για την ομαλή ένταξη των νεοφερμένων μαθητών ή ακόμη και των μαθητών που ανήκουν σε διαφορετική φυλή, χώρα ή είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.

 
Επίσης, είναι σημαντικό να επιδιώκεται η συνεργασία των γονέων, οι οποίοι οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για το κλίμα εκπαίδευσης των παιδιών τους και με αυτό τον τρόπο να προτρέπονται σε ατομικές ή ομαδικές δράσεις υποστήριξης.

 
Τέλος, ο εκπαιδευτικός χρειάζεται να διαβεβαιώνει το παιδί ? θύμα, ότι δεν ευθύνεται για αυτό που του έχει συμβεί και να του τονίσει, ότι θα βρίσκεται «δίπλα» του για να τον προστατεύει.

 
Είναι ανακουφιστικό για ένα μαθητή, ο οποίος υφίσταται εκφοβισμό, να λάβει τη διαβεβαίωση, πως δεν είναι «κάρφωμα», αν κοινοποιήσει στον εκπαιδευτικό του την παραβατική αυτή συμπεριφορά και στη συνέχεια ο τελευταίος διεξάγει συζήτηση σε ολόκληρη την τάξη, με σκοπό την πρόκληση συναισθημάτων αλληλεγγύης μεταξύ των μαθητών.

 
Παράλληλα, επιθυμητή θα ήταν η συνεργασία της διεύθυνσης του σχολείου με ειδικούς της ψυχικής υγείας για την ολοκληρωτική αντιμετώπιση και καταστολή του φαινομένου.

 

  • Στις 7 και στις 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στα πλαίσια της υλοποίησης παρεμβάσεων που διοργάνωσε ο Υπεύθυνος ΣΣΝ Βοιωτίας σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του ΟΚΑΝΑ: «Πρόταση Ζωής», με στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σχετικά με την πρόληψη του καπνίσματος και του αλκοόλ.

    Ενημερώθηκε η Α?, Β? και Γ? Γυμνασίου σε δύο διδακτικά δίωρα από τον κ. Γιάννη Ηλία (Υπεύθυνο του ΣΣΝ Βοιωτίας) και τους κκ. Σκόνδρα Αργύρη και Λιανού Γιούλη (Υπεύθυνοι Εκπρόσωποι του ΟΚΑΝΑ).

  • Στις 24 Οκτωβρίου, στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας του ΟΗΕ, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία μίλησε σχετικά με τον ΟΗΕ και τη δράση του ο εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Αρετός Ευστράτιος.

    Την ίδια ημέρα και την επόμενη ώρα, στα πλαίσια της δράσης για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση κατά την οποία έγινε προβολή σχετικού ενημερωτικού βίντεο από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση και ακολούθησε συζήτηση. Οι μαθητές εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον
  • Στις 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου η καθιερωμένη σχολική γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στην ίδια εκδήλωση έγινε η παράδοση της σημαίας και η απονομή αριστείων και βραβείων.

  • 9-12-2014 μέχρι 15-12-2014 : Πραγματοποίηση πενταήμερης εκδρομής της Γ΄Λυκείου στο Ηρακλειο Κρήτης με συνοδούς τις καθηγήτριες Τεγούση Ναυσικά (ΠΕ19) και Τσιάκα Ιωάννα (ΠΕ02)
  • 17-12-2014: Προβολή ταινίας στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου
  • 19-12-2014: Παράδοση ελέγχων προόδου α΄τριμήνου μαθητών του Γυμνασίου Κυριακίου.
  • Προσφορά Ταξιδιωτικού γραφείου για Διήμερη Εκπαιδευτική Εκδρομή

Additional information